Mesleki İlgi Ölçeğinin Geliştirilmesi ve Uygulanması - Feyzi Kaysi (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Üniversite öğrencilerinin öğrenim gördükleri programı tercih etme nedenleri arasında, ilgili programa yönelik ilgileri etkili olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin ve mezunlarının mesleki ilgi düzeylerini belirlemektir. Çalışma nicel tekniklerle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada verileri elde etmek amacıyla Mesleki İlgi Ölçeği geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Ölçeğin geliştirilmesi boyutunda 254 katılımcı yer almıştır. Ölçek dört boyut ve 19 maddeden oluşmaktadır. Ölçeğin KMO değeri ,910 ve Cronbach’s Alpha Katsayısı da ,923 olarak belirlenmiştir. Ölçeğin uygulanması aşamasında 296 katılımcı çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmada katılımcıların mesleki ilgilerinin yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Üniversite tercihlerinde mesleki ilgilerini ön planda tuttukları anlaşılmaktadır. Ayrıca bireylerdeki mesleki ilginin oluşmasında yaşantıların etkili olduğu belirlenmiştir. Mesleki ilginin yaşa ve programa bağlı olmadan mezuniyet sonrasına da yansıdığı sonucu elde edilmiştir. Çalışmanın önerileri arasında, ölçeğin farklı zamanlarda uygulanması ile öğrencilerin mesleki ilgi düzeylerindeki değişimin gözlenmesi yer almaktadır.