Uluslararası Afyon Anlaşmalarında Osmanlı İmparatorluğu - Burak Çıtır (Skad)
İlkçağ uygarlıklarından günümüze yaklaşık beş bin yıllık tarihi ile haşhaş bitkisi ve ondan elde edilen afyon, dünyanın en eski tıbbi ve sanayi ürünlerinden birisidir. Afyondan elde edilen morfin ve eroinin zaman içerisinde bağımlılık yapıcı özellikleri keşfedilince, hammadde kaynağı olan afyonun üretimi ve tüketimini sınırlandırmak amacıyla 1909 Şanghay ve 1912, 1913 ve 1914 yıllarında Lahey’de bir dizi konferans düzenlenmiştir. Osmanlı İmparatorluğu, düzenlenen bu konferansları üretici ve ihraç edici bir devlet bakış açısı ile ele almaktaydı. Bu konferanslar sonunda alınan kararların hem dünya hem de Osmanlı İmparatorluğu açısından incelemesi ve diğer devletlerin ekonomik çıkarları açısından bu konferanslara karşı takındıkları tavırlar önemlidir. Bu makale kapsamında haşhaş bitkisi ve afyonun tarihi incelenirken aynı zamanda düzenlenmiş olan uluslararası konferanslar da ayrıntıları ile incelenecektir. Bu konferanslar karşısında Osmanlı İmparatorluğu’nun tutumu ise hem arşiv belgeleri hem de matbu kaynaklar üzerinden ayrıca mercek altına alınacaktır.