FED Para Politikalarının Finansal Piyasalara ve Emtia Fiyatlarına Etkileri: Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkeler İçin Yapısal Kırılmalı Bir Ekonometrik Analiz - Hatıra Sadeghzadeh Emsen (Journal of Economy Culture and Society)
Bu çalışmada FED’in faiz ve QE politikalarının hisse senedi borsaları ve döviz kurları ve emtia fiyatlarına etkileri 17 ülkenin 2003:01-2021:01 dönemi verileri kullanılarak yapısal kırılmalı zaman serisi analizi yöntemleriyle incelenmiştir. Dünya ekonomisinin 1/4ünü oluşturan ve parası da önemli gücü sembolize eden ABD’deki genişlemelerin dışarıdaki yansımaları seçili ülkeler özelinde, özellikle 2008 finans ve 2020 Covid’e bağlı parasal genişleme etkileri incelemeye değerdir. ABD FED faiz oranındaki artışların bütün ülkelerin hisse senedi borsalarını kısa dönemde pozitif etkilediği belirlenmiştir. FED faizlerinin döviz kurlarını uzun dönemde G. Kore’de, kısa dönemde Kanada, Brezilya, Rusya, Hindistan, G. Afrika, Meksika, G. Kore ve Endonezya’da negatif, İngiltere ve Japonya’da pozitif etkilediği görülmüştür. FED’in miktarsal genişleme politikaları uygulamasının kısa dönemde Kanada ve İtalya borsalarını, uzun dönemde ise ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, Hindistan, Çin, G. Afrika, Meksika, G. Kore, Endonezya, Malezya ve Türkiye’deki hisse senedi borsalarını pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Bu sonuçlara dayanarak; FED’in uyguladığı QE politikaları ile piyasada oluşan likiditenin özellikle gelişmekte olan ülke borsalarına gittiği ifade edilebilir. FED’in uyguladığı QE politikalarının döviz kurları üzerindeki etkisinin genel olarak pozitif olduğu, kısa dönemli etkilerin daha büyük olduğu belirlenmiştir. Kısaca FED’in para politikalarının finansal piyasalar üzerinde genel olarak uzun dönemli bir etkisinin olmadığı, var olan etkinin gelişmekte olan ülkelerde yoğunlaştığı, gelişmiş ülkelerdeki etkilerinin ise farklılıklar gösterdiği belirtilmelidir.