Elektronički komutirani motor kao element suvremenog elektromotornog pogona - Nikola Terzija; Drago Ban (Vojnotehnički Glasnik)
Organiziranjem napajanja sinhronog motora s trajnim magnetima na rotoru, u ovisnosti o položaju rotora, stvorena je jedna nova klasa električnih motora. Po principu rada to je sinhroni motor bez obzira na to kako ga nazivaju u literaturi. Uz zadržavanje visoke pouzdanosti (eliminacija mehaničkog kolektora i četkica) dobivaju se vrlo dobre energetske, vanjske i regulacijske karakteristike. U radnom području opterećenja vanjska karakteristika je približno linearna. Moment i struja pokretanja može se podešavati energetskim pretvaračem. Promjena brzine vrtnje svodi se na regulaciju napona napajanja. Primjena vrlo kvalitetnih trajnih magneta na rotoru omogućila je gradnju rotora s malim momentima inercije, što uz mogućnost forsiranja struje u prelaznim režimima omogućava sustav elektromotornog pogona odličnih dinamičkih svojstava. Dalji razvoj EKM orijentiran je na mikroprocesorske sisteme upravljanja sa sinusnom modulacijom napona, čime se može postići miran mehanički hod i pri vrlo malim brzinama vrtnje pogonskog mehanizma.