PARACETAMOLIO ATPALAIDAVIMO KINETIKA IŠ EKSTEMPORALIAI PAGAMINTŲ REKTALINIŲ SUPOZITORIJŲ - Asta Marija Inkėnienė; Kristina Ramanauskienė; Aurimas Galkontas (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Rektalinio vaistų vartojimo būdo privalumas – galima išvengti kepenų pažeidimų ir nepageidaujamo maisto poveikio vaistų absorbcijai, mažina šalutinį poveikį virškinamajam traktui. Rektalinė vaistų forma yra puiki alternatyva geriatrijoje ir pediatrijoje, veikia sistemiškai arba vietiškai. Supozitorijos gali būti gaminamos ekstemporaliai pagal paskirtą individualią dozę ar sudėtį. Vaistinė medžiaga atpalaiduota iš rektalinių supozitorijų ir patekusi į tiesiosios žarnos skystį ištirpsta ir difunduoja per epitelio gleivinės sluoksnį pasyvios difuzijos būdu į sisteminę kraujotaką. Absorbcijos greitis priklauso nuo tokių veiksnių kaip vaistinės medžiagos atpalaidavimo greitis, koncentracija absorbcijos vietoje, pagalbinės medžiagos, vaistinės medžiagos tirpumas rektaliniuose skysčiuose.