Tedavi Yöntemleri Açısından Selçuklu ve Bizans Pratikleri’nin Tahlili (An Analysis Of The Seljuk And Byzantine Practices Apropos Of Treatment Methods) - Seyhan Atak (Skad)
Bizans ve Selçukludevletlerinde, göçler ve savaşlar neticesinde birçok salgın hastalık yayılmışve binlerce insanın ölmesine sebep olmuştur. Bu salgın hastalıkların başında;sıtma, veba ve cüzzam gibi hastalıklar gelmektedir. Bu salgınlar sonucundaBizans ve Selçuklu tıbbı, hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla pek çokçalışma yapmışlar ve birçok tedavi yöntemi geliştirmişlerdir. Tedaviyöntemlerinin başında bitkisel, hayvansal unsurları kullanmalarının yanı sıra sihir,tılsım, büyüsel unsurlar ön plandadır. Bu tedavi yöntemi ve uygulamalarında,İslami dönem hekimleri İbn Sina, Ebubekir Razi ve Biruni’nin uygulama veyöntemleri hem Bizans hem de Selçuklu devletleri tarafından kaynak olarakalınmıştır. Bununla beraber Bizans’ın uygulama ve yöntemlerinin daha çok Romaİmparatorluğu ekseninde ilerlediği bilinmektedir.