نقدهایی بر کتاب نظریۀ اسلامی ایرانی پیشرفت - حمیدرضا مقصودی (پژوهش‌نامۀ انتقادی متون و برنامه‌های علوم انسانی)
تدوین الگوی اسلامی ‌ایرانی پیشرفت به‌طور پیشینی نیازمند نظریه‌ای است که به ماهیت‌ آن بپردازد و حدود و ثغور این الگو را روشن سازد. این نظریه محصول نگاه درجة دو به عرصۀ الگو است و احکام آن می‌تواند مبنای تدوین الگو قرار گیرد. لذا شیوۀ تحلیل در نظریه‌پردازی درمورد الگو، تعمقی فلسفی و نقدی مبناگرایانه است. در کتاب نظریة اسلامی ایرانی پیشرفت (اصول و عناصر) نویسندة محترم تلاش کرده‌اند مفاهیمی متعدد درباب پیشرفت اسلامی ایرانی را مطرح کنند و نهایتاً اصول و عناصر اساسی این نظریه را برشمرده‌اند. در این نوشتار در دو قسمت انتقاداتی به این کتاب وارد شده است. اشکالات صوری و شکلی شامل بر طراحی کتاب و شیوۀ ارجاع‌دهی و کیفیت منابع استفاده شده و اشکالات محتوایی اعم از اشکالات وارد بر طرح کلی و اندیشۀ حاکم کتاب و مسائل مطرح‌شده در یکایک بخش‌های کتاب است. باتوجه‌به مسائلی که در کتاب مطرح شده است، کتاب حاضر را نمی‌توان یک کتاب قوی و قابل‌استفاده در حوزۀ نظریۀ پیشرفت اسلامی ایرانی تلقی کرد و استفاده از آن، چه به‌عنوان یک کتاب حاوی نظریه‌ای دقیق و چه به‌عنوان یک کتاب درسی مشتمل‌بر نظریات متنوع، محل اشکال جدی است.