Prispevek k poznavanju razširjenosti, biologije in ogroženosti močvirskega murenčka Pteronemobius heydenii (Fischer, 1853) v Sloveniji (Orthoptera: Grillidae) - Matjaž Bedjanič (Natura Sloveniae)
Vrsta, ki je v Sloveniji do nedavnega veljala za izjemno redko, je bila v letih 1997-2004 zabeležena na skupno 94 lokalitetah. Pojavlja se skoraj izključno v nižinah, med 100-400 m nadmorske višine. Večina lokalitet se razteza na širšem območju ob reki Muri, Dravi in Dravinji v vzhodnem delu Slovenije, medtem ko je iz osrednje, zahodne in severne Slovenije veliko manj podatkov. Opisani so glavni tipi ustreznih bivališč vrste, orisana je fenologija pojavljanja odraslih žuželk in podana kratka analiza simpatričnega pojavljanja drugih vrst kobilic. V zaključku so predstavljeni vzroki za ogroženost močvirskega murenčka, ki je na osnovi novih podatkov v Sloveniji uvrščen med ranljive vrste. V tem kontekstu so predlagani naravovarstveni ukrepi ter izpostavljena potreba po rednem spremljanju stanja populacij vrste.