Kamusal Alanın Oluşumu ve Değişen Görsel Kültür Bağlamında İngiltere ve Fransa’da Süreli Yayınların Doğuşu - Sevgi Arı (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Önem: Bilgiyi kayıt altında tutma motivasyonundan güç alan yazı, bu bilgilerin sonraki kuşaklara taşınması noktasına önemli bir rol üstlenmiş, fakat yazı yüzeylerinin bağlayıcılığı nedeniyle uzunca bir zaman yer değiştirebilecek nitelikte olmamıştır. Taşınabilir yazı yüzeylerinin oluşması, süreli yayınların tarihteki doğuşunu da mümkün kılmıştır.Amaç: İnsanlığın ilk haberleşme ihtiyaçlarından başlayıp, yayın türlerinin oluşumuna dek geçen süreci içeren bu çalışmada süreli yayınlar bir kitlesel iletişim aracı olarak ele alınmıştır. Bu nedenle süreli yayınlar, taşıdıkları tasarım değerlerinin yanı sıra tarihteki toplumsal kırılma noktalarında taşıdıkları roller üzerinden de konu edilmiştir.Yöntem: Süreli yayınların sahip oldukları çok boyutlu nitelikleri, çalışmanın içeriğine de yansımıştır. Çalışmanın örnekleri süreli yayınların kimlik kazanmasında öne çıkan adımların atıldığı İngiltere ve Fransa’dan seçilmiştir.Sonuç: Bu çalışmada, süreli yayınların insanın en temel ihtiyacı olan haberleşme ihtiyacından doğduğu ve tarihsel süreçte hem teknik hem de toplumsal dönüşümlerden bağımsız değerlendirilemeyeceği sonucu çıkmıştır. Dolayısıyla birer grafik ürün olan süreli yayınlar, çağlar içerisinde değişen, dönüşen ideolojilerin ve kitlesel iletişim pratiklerinin yansımalarıdır.