Świadomość niektórych problemów środowiskowych wśród młodzieży warszawskiej - Anna Siniarska; Katarzyna Wysokińska (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Niniejsza praca dotyczy jednych z najważniejszych współczesnych problemów środowiskowych związanych ze stanem środowiska i rozwojem ekonomicznym. Oparta jest o ankietę opracowaną przez Instytut George H. Gallupa w Princeton w New Jersey (USA). Ankietę te rozpisano w latach 1991-2 roku i wzięły w niej udział 22 państwa z większości kontynentów, będące na różnym poziomie rozwoju ekonomicznego. Każde państwo reprezentowało minimum tysiąc dorosłych obywateli, co w sumie dało ponad dwadzieścia dwa tysiące obywateli z całego świata. Rezultaty tych badań opublikowano w specjalnym raporcie, który jest podstawą dyskusji wyników niniejszej pracy (Dunlap i wsp., 1992). Część wyników tego raportu jest także dyskutowana w pracy Wolańskiego i Siniarskiej (2001). Celem niniejszej pracy jest porównanie wiedzy na temat problemów środowiskowych między młodzieżą uczęszczającą do liceów warszawskich, które podzielono na te o niższym i wyższym poziomie nauczania