Analiza stanja naprezanja u tijelu armiranobetonske brane pri djelovanju osnovnih opterećenja i potresa - Filip Grgić; Katja Grgić; Željko Šreng; Ivan Kraus; Ana Perić (Zbornik Radova)
U ovom radu izvršeno je dimenzioniranje visoke masivne armiranobetonske brane prema uvjetima opće stabilnosti konstrukcije. Analitičkim postupkom su proračunate vrijednosti normalnih naprezanja u tijelu brane. Provedena je usporedba s rezultatima vrijednosti naprezanja dobivenih numeričkom analizom u programu SAP2000. Provjerene su tri kombinacije opterećenja za dva tipa temeljne stijene. Bolje poklapanje rezultata analitičkog i numeričkog proračuna uočeno je u slučaju temeljenja brane na krućoj stijeni.