Başsağlığı (Prof. Dr. Onur Sayman) - Durmuş Günay (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Bilim dünyasının başı sağolsun. Bilim dünyasına önemli katkılar yapmış olan Prof. Dr. Onur Sayman, 17 Temmuz 2022 günü aramızdan ayrıldı. Prof. Dr. Onur Sayman, İlk ve orta öğrenimini Adana’da tamamladı. 1969 Yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesinden Makina Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Doktorasını 1975’te Ege Üniversitesi Makina Mühendisliğinde tamamladı. Ege Üniversitesi’nde sırasıyla Yardımcı Doçent ve Doçent oldu (1975-1982). 1990 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Mühendisliği Mekanik Anabilim Dalında Profesör oldu. 2013 yılında aynı üniversiteden emekli oldu.Kompozit malzeme mekaniği, sonlu elemanlar metodu, polimer ve termoplastik kompozitler, kompozitlerde elasto-plastik gerilme analizi, kompozit bağlantı elemanlarında hasar analizi, kompozit plaklarda düşük hızlı darbe, kompozit borularda statik ve dinamik (yorulma) testleri, kompozitlerde çevresel etkiler (sıcaklık, tuzlu su etkisi) konularında araştırmalar yaptı. Özellikle kompozit malzemelerde elasto-plastik gerilme analizi ve artık gerilmeler konusunda Türkiye’de ilk çalışma yapan bilim adamıdır. Bu konuda yayımladığı çok sayıda uluslararası makale ile alanında dünya çapında önemli bir yer kazanmıştır. Türkiye’de de bu konuda yürütülen çalışmaların öncülüğünü yapmıştır.Web of Science taramasına göre SCI kapsamındaki dergilerde yayınlanmış 139 makalesi ve bu makalelerden 1921 atıf almış olup H-indeksi 29’dur. Ulusal ve uluslararası kongrelerde yayınlanmış çok sayıda bildirisi ve kitabı bulunmaktadır. “Bilim Dünyası” terimi ile bilimsel yayınları ve bilim adamlarını kapsayan dünyayı kastettiğimizde; Onur Sayman yalnız yayın yapmadı, bilim adamı da yetiştirdi. Danışmanlığında 27 yüksek lisans tezi ve 27 doktora tezi yapılmıştır. Türkiye’de, çok sayıda akademisyenin yetişmesine doğrudan veya dolaylı olarak katkıda bulunmuştur. TÜBİTAK, BAP, SAN-TEZ ve DPT projelerinde yürütücü ve araştırmacı olarak yer almıştır. Çok sayıda uluslararası dergide hakemlik yapmıştır. Üniversitede lisans ve lisansüstü düzeyde 24 farklı ders vermiştir. Üniversiteden ve üniversite dışından çok sayıda ödül almıştır. 2012 yılında TÜBA Asli Üyesi, 2013 yılında da TÜBA Şeref Üyesi olarak seçilmiştir. İngilizce ve Fransızca dillerini bilen Prof. Dr. Onur Sayman; evli, 4 kız çocuk babası ve 3 torun sahibidir. 17 Temmuz 2022 yılında Ankara’da Hakk’ın rahmetine kavuşarak aramızdan ebediyete intikal etmiştir. Prof. Dr. Onur Sayman’ın, güçlü bir iradesi ve yorulmak bilmeyen çalışma azmi vardı. Her konuda olumlu bir yan bulurdu. Onur Sayman’ı tanıyıp sevmeyeni görmedim. Mütevazı ve güler yüzlü idi. Birçok kişiye özgü esprileri vardı. Konuları ele alışındaki derinlik saygı uyandırırdı. Sabah 7.30’da gitseniz laboratuvarının köşesindeki masasında çalışır bulurdunuz. Laboratuvarda, çok sayıda, çekme cihazını da içeren mekanik deneylerin yapıldığı çeşitli cihazlar ve aparatlar vardı. Çalışılan teorilerin ve çözülen problemlerin test edildiği tam bir bilim yeriydi laboratuvarı. Yazdığı diferansiyel denklemi uzunca bir süre uğraştan sonra çözdüğünde, veya problemin kapalı çözümü ile sonlu eleman analizi sonuçlarının örtüştüğünü gördüğünde, Onur Hocanın sevinci görülmeye değerdi.Danışmanlığını yaptığı Yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerinin içindeki cevheri ortaya çıkartırdı. Öğrencilerinde, öyle kışkırtıcı bir coşku doğururdu ki; “yeter artık tezin tamamlandı, yaz getir” dediği halde öğrenci kendisini alamaz çalışmaya bir süre daha devam ederdi. Bilim adamı ruhu ve problemleri ele alış tarzı, örtük bilgi olarak öğrencilerine geçerdi sanki. O, insanın içindeki saf insanı ortaya çıkaran insandı. Bu ülkede sessiz, kendilerini öne çıkarmayan önemli işler yapan sahici insanlar vardır. Onlar okyanus dibindeki inciler gibidir. Prof. Dr. Onur Sayman, Prof. Dr. Ekrem Pakdemirli’nin asistanı idi. Ekrem Pakdemirli, Yüksek Lisans ve Doktora ders dönemlerimde benim de danışmanımdı. Doktora tez dönemimde Onur Sayman danışmanım oldu. Onların öğrencisi olmak bir lütuftur diye düşünüyorum. Her ikisi de bu Dünyadan göçtüler.Güzel insanlar güzel atlara binip gittiler. “Göçtü kervan kaldık dağlar başında”.