Yapay Zeka, Deepfake ve Yeni Nesil Cinsel Suçlar - Efe Can Karabulat (Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi/Sakarya Hukuk Dergisi)
Geçtiğimiz 5 yıllık süreçte, yapay zeka, bilgi ve iletişim teknolojisi alanındaki gelişmeler, insan hayatını derinden etkilemiş, özellikle ceza hukukunu etkileyecek surette yeni paradigmalar ve sosyal sorunlar ortaya çıkarmıştır. Bu makale çalışması, yapay zekanın, teknolojik gelişmelere ayak uydurmakta zorlanan hukuk düzeni bakımından ortaya çıkardığı meseleleri konu edinmektedir. Müşahhas olarak, deepfake gibi yapay zekadan yararlanılan programlar ile üretilen içerikleri ve bu içeriklerin intikam pornografisi ve çocuk pornografisi gibi sonuçları incelenmiştir. Bu yapay içeriklerin nispeten kolay bir biçimde üretilebiliyor ve paylaşılabiliyor olması, sosyal açıdan büyük sorunlara yol açabilecek niteliktedir. Bu teknolojik araçlara yönelik bazı hukuki düzenleme çabaları mevcut olmakla birlikte, özellikle Türk hukukunda, kapsayıcı düzenlemelerin eksikliği dikkat çekmektedir. Türk hukukunda, özellikle yapay pornografik içerikler ve içerisinde çocukların yer aldığı cinsel içerikler bakımından yeterli hukuki düzenlemeler mevcut değildir. Bu durum, çok ağır birtakım haksızlıkların dahi cezalandırılabilir olmamasına yol açmaktadır. Bunun yanında, birtakım sosyal sorunlar, çok yeni olmaları nedeniyle henüz bilinmemektedir ve bu konularda hiçbir düzenleme yoktur. Bu sorunların giderilmesi, yeni suç tiplerinin ihdasını ve daha da önemlisi bu alandaki düzenlemelerin sürekli güncel olmasını gerektirmektedir. Bu makale çalışması ile bu hususta politika oluşturucuları bilgilendirmek ve mezkûr sorunlara karşı etkin bir mücadele verilebilmesini sağlamak için akademik katkı sunulmaya çalışılmaktadır.