ENTELLEKTÜEL SERMAYENİN FİRMALARIN PİYASA DEĞERLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - Halil Akmeşe (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Günümüz ekonomi anlayışında bilgiye ve bilgi tabanlı varlıklara verilen önemin artması sonucu entellektüel sermaye ve entellektüel sermayenin değerlemesinin önem kazanması ve bu konuda yapılmış çalışmaların az oluşu, bu çalışmanın konu edilmesinin temel sebebidir. Çalışmada entellektüel sermayenin unsurları şimdiye kadar yapılan çalışmalar ışığında tanımlanmaya çalışılmış ve bu unsurların firmalar açısından önemi irdelenmiştir. Entellektüel sermayenin firmaların piyasa değeri üzerindeki etkisi değerlendirilmeye çalışılmış ve Dow Jones Sınai endeksinde yer alan firmaların 1920-2000 yılları arasında gerçekleşen piyasa değeri / defter değeri ortalama oranları yorumlanmıştır. Ayrıca İMKB’de işlem gören firmalar incelenerek entelektüel sermayenin bu firmaların piyasa değeri / defter değeri oranları analiz edilmiştir.