Üniversite Öğrencilerine Yönelik Girişimcilik Ölçeğinin Geliştirilmesi - Ercan Yılmaz; Ali Murat Sünbül (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Gönümüzde bireylerin, girişimcilikleri büyük önem kazanmıştır. Girişimcilik; emek, teknoloji, sermaye ve doğal kaynaklar olarak sayılan üretim faktörlerini bir araya getirerek mal veya hizmet üretme eylemlerini kapsar. Girişimci ise; mal ve hizmet üretmek amacıyla, pazardaki fırsatlarıdeğerlendiren, sermaye, doğal kaynaklar ve emek gibi üretim faktörlerini bir araya getirerek riski üstlenen kişidir. Bu araştırmanıamacı, üniversite öğrencilerinin girişimciliklerini ölçebilecek güvenilir ve geçerli bir ölçme aracıgeliştirmektir. Araştırmanın çalışma grubunu Selçuk Üniversitesinin farklıbölümlerinde okuyan 474 öğrenci oluşturmuştur. Ölçeğin yapıgeçerliliğine ilişkin bulgular faktör analizi yöntemi ile sağlanmıştır. Temel bileşenler analizlerine dayalıolarak ölçeğin maddelerinin tek bir faktörde boyutta toplandığıgörülmüştür. Ölçeğin güvenirliğine ilişkin bulgular Cronbach alfa İç tutarlılık ile sağlanmıştır. Bulgular ölçeğin iç tutarlılığına ilişkin güvenirlik katsayısının yeterli düzeyde olduğunu ortaya koymuştur. Ölçek toplam puanlarında, öğrencilerin cinsiyet değişkenine göre manidar farklar bulunamamıştır.