BIST Enerji Endeksi Şirketlerinin LOPCOW-CRITIC Tabanlı CoCoSo Yöntemleri ile Finansal Performans Analizi - Süreyya Yılmaz Özekenci (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Çalışmanın amacı, Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören enerji şirketlerinin 2022 dönemi finansal performansının hibrit ÇKKV yöntemleri kullanılarak araştırılmasıdır. Bu çalışmada, seçilen şirketlerin finansal performansını incelemek için LOPCOW-CRITIC ve CoCoSo'ya dayalı yeni bir model önerilmektedir. Kriterler bu alanda daha önce yapılan araştırmalara dayanarak belirlenmiştir. Finansal performans değerlendirmesi, on üç kriter ve yirmi iki şirket dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Kriterlerin ağırlıklarının hesaplanmasında LOPCOW ve CRITIC olmak üzere iki farklı objektif ağırlıklandırma yöntemi kullanılmıştır. Daha sonra kriter ağırlıkları toplu ağırlıklandırma yöntemi (AWM) kullanılarak birleştirilmiştir. AWM yönteminden elde edilen sonuçlara göre stok devir hızı ve ATR sırasıyla en önemli ve en az önemli kriter olarak bulunmuştur. Kriterlerin ağırlıkları belirlendikten sonra alternatifler CoCoSo yöntemi kullanılarak sıralanmıştır. CoCoSo yönteminden elde edilen sonuçlara göre MAGEN ve PAMEL'in sırasıyla en yüksek ve en düşük finansal performansa sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca önerilen model duyarlılık analizi kullanılarak test edilmiştir. Önerilen modelin sağlamlığı ve güvenilirliği on farklı senaryo altında izlenmiştir. Genel sonuçlar, 2022 yılında MAGEN, ZEDUR ve KARYE'nin en yüksek finansal performansa sahip olduğunu, en düşük finansal performansı ise sırasıyla ARASE, AKSEN ve PAMEL'in gösterdiğini ortaya koymuştur.