Örgütsel Başarısızlığa Etkili Olan Yönetsel Yetersizliklerin Bulanık AHP Yöntemi ile Değerlendirilmesi - Mehmet Selman Kobanoğlu; Ercan Yüksekyıldız (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Örgütlerde faaliyetler bireyler aracılığıyla gerçekleştirilirler. Bir kez işler ters gittiğinde örgüt ile çıkar ilişkisinde bulunan tüm gruplar suçlayacak birilerini bulmaya yöneleceklerdir. Örgütün başarısızlığına neden olan etkenlerin nereden ve nasıl kaynaklandıklarına bakılmaksızın, örgüt yönetiminin tüm süreçten sorumlu tutulacağı gerçeği unutulmamalıdır. Bu çalışmanın amacı, günümüz çalkantılı iş dünyasında örgütlerin varlıklarını sürdürebilmeleri açısından yöneticilerin yönetsel faaliyetlerini yerine getirirken hangi unsurlara dikkat etmeleri gerektiğine dair bir sıralama oluşturmaktır. Çalışmada örgüt literatürü doğrultusunda yönetsel etkenlerin örgüt başarısızlığı üzerindeki etki sıralaması bulanık AHP yöntemiyle belirlenmeye çalışılmış, teori ve pratiğe yönelik çıkarımlar tartışılarak gelecekteki araştırmalara yönelik bir ajanda ortaya konulmuştur.