STOK DEĞER DÜŞÜKLÜKLERİNİN TMS 2 STOKLAR STANDARDINA GÖRE İNCELENMESİ - Osman TUĞAY (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Stoklar gerek üretim işletmeleri ve gerekse ticaret işletmelerinde, aktiflerinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Bu nedenle stokların hem fiziki miktarlarının hem de parasal tutarlarının gerçek değerleri ile belirlenmesi gerekir. Çünkü stokların olduğundan daha fazla veya daha az bir değerle bilançoda yer alması, işletme faaliyet sonuçlarının yanlış hesaplanmasına neden olacaktır. Bu nedenle stokların gerçek değerleriyle bilançoda yer alması işletmeye ilgi duyanların sağlıklı karar verebilmeleri açısından da oldukça önemlidir. Bu makalenin amacı, stoklarda değer düşüklüğü ve stok değer düşüklüğünün iptalini, TMS 2 ve mevcut vergi uygulamaları açısından değerlendirerek, benzerlik ve farklılıklarını ortaya koymaktır.