Kardiyovasküler Cerrahi Sonrası Yoğun Bakımda Yaşanan Sorunlar ve Hemşirelik Bakımı - Seher Gürdil Yılmaz; Tuğba Çam Yanık (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Dünya’dave ülkemizde ölüm nedenleri arasında ilk sırada olan kardiyovaskülerhastalıkların tedavisinde cerrahi yöntemler önemli yer tutmaktadır. Kardiyovaskülercerrahi sonrası tedavi/bakım ve izlemi yoğun bakım ünitesinde sürdürülenhastalarda; atrial fibrilasyon, pulmoner sorunlar, ağrı, kanama, inme, akut böbrekyetmezliği, enfeksiyon, gastrointestinal sorunlar, anksiyete, depresyon, deliryumve uyku bozuklukları gibi ciddi sağlık sorunları görülebilmektedir. Cerrahigirişim sonrası yoğun bakım ünitesinde hastalarda yaşanabilecek sorunlara yönelik,bireye özgü bakımın planlanması ve uygulanması durumunda bu sorunlar önemli düzeydeönlenebilmektedir. Hemşire kalp damar cerrahisi sonrası yaşanabileceksorunların farkında olmalıdır. Bu derlemenin amacı, kardiyovasküler cerrahisonrası hastaların yoğun bakım ünitesinde yaşadığı sorunları ve bu sorunlara yönelikuygulanan hemşirelik bakımını irdelemektir.