SEKTÖR ODAKLI MESLEKİ EĞİTİM, SEKTÖRÜN İŞLETMECİLİK EĞİTİMİNDEN BEKLENTİLERİ ve ANTALYA ÖRNEK UYGULAMASI - Faik Ardahan (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Değişen dünya ve yoğun rekabet baskısı çalışanlardan beklentileri de farklılaştırdı. Daha önce kendisine verilen işi kendisine verilen iş yapma yöntemleriyle yapan kişiye nitelikli çalışan denilirken, günümüzün nitelikli çalışanı, ekip çalışmasına yatkın, her düzeyde liderlik üstlenebilecek, problem çözme yeteneğine sahip, sorumluluk üstlenebilen, yaratıcı, yeniliklere açık, kendini ve içinde olduğu sistemi geliştiren, teknolojiyi kullanabilen özelliklerdedir. Bu bireyleri yetiştirecek eğitim kurumları daha önce öğrenciyi standart ve dış dünya ile çok kesişmeyen bir müfredatla eğitirlerken ve öğrencinin iş bulma rekabetinde mezun olunan okul hiçbir rol üstlenmezken, günümüzde özellikle mesleki eğitim veren okullardan temel beklenti, mezun ettikleri öğrencileri onların ürettikleri bir ürün olarak görmeleri, onlara sektörün beklentilerine uygun müfredatla eğitim vermeleri ve mezun olduktan sonra iş bulma sürecinde ve çalışma hayatında onları desteklemeleridir. Nasıl ki, endüstriyel ürünlerde üretici işletmenin sorumluluğu o ürünün ekonomik ömrü boyunca devam ediyorsa, mesleki eğitim veren okulların sorumluluğu da öğrencinin iş yaşamı boyunca devam edecektir. Eğitim sadece okulda değil, sektöründe içinde olduğu bir düzlemde gerçekleşecektir. Mesleki eğitimin laboratuarı ve derslikleri artık sektördür. Öğrenci her zaman gerçek iş hayatının içinde olacak ve mezun olduğunda onun gereklerine sahip tüm özellikleri taşıyacaktır.Bu çalışmada Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu İşletmecilik Bölümünden sektörün beklentilerini öğrenmek ve sektörün beklentilerine uygun nitelikteki öğrenciyi mezun edebilmek için müfredatta yapılacak değişikliklere esas verileri almak için Antalya şehir merkezinde KOBİ’lere yapılan tanımlayıcı araştırmanın sonuçlarına yer verilmiştir.