Haller hücrelerinin tespitinde KIBT ve panoramik görüntülemenin karşılaştırmalı analizi - Hazal Karslıoğlu; Ayşe Pınar Sümer (Selcuk Dental Journal)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, KIBT ile daha önce tanımlanan Haller hücrelerinin belirlenmesinde panoramik radyografinin etkinliğini değerlendirmektir. Ek olarak, Haller hücrelerinin varlığı ile maksiller sinüsün mukozal kalınlaşması arasındaki ilişkiyi de değerlendirmeyi amaçladık.Gereç ve Yöntemler: KIBT taramalarında tespit edilen Haller hücreli 162 hastanın panoramik radyografilerinde 324 paranazal sinüs analiz edildi. KIBT görüntülerinde maksiller sinüslerin mukozal kalınlaşma varlığı değerlendirildi. Toplanan verilerin istatistiksel analizinde Ki-kare testi, Kappa analizi, t testi kullanıldı.Bulgular: KIBT ile hastaların panoramik radyografisi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu. Haller hücrelerinin varlığı ile maksiller sinüste görülen mukozal kalınlaşma arasında bir ilişki bulunamadı.Sonuç: Haller hücrelerinin KIBT taramalarında görünürlüğü panoramik radyograflarla korele görünmemektedir. Haller hücrelerinin varlığı ile maksiller sinüste görülen mukozal kalınlaşma arasında ilişki yoktu.ANAHTAR KELİMELER