ŞERÎ’AT’IN AMAÇLARI VE İSLÂM EĞİTİMİNİN HEDEFLERİNİ OLUŞTURMADA ETKİLERİ - هيفاء فياض فوارس (İslami İlimler Dergisi)
Araştırmanınkonusu, şerî’atın amaçları ile İslâm eğitiminin hedefleri arasındaki ilişki vebu hedeflerin benimsenmesi için uygulama biçimlerini açıklamaktır. Bu da,birçok alanlarda İslâm eğitiminin hedeflerini oluşturmada şerî’tın amaçlarına(makâside) ait etkilerden sonuç çıkarılmasıyla gerçekleşmiştir.Araştırma,İslâm eğitiminin Makâsid (Şerî’at’ın Amaçları) Bilimi ile, insan cinsininvarlığının korunmasını, onun gelişmesini, insanlığın kendinigerçekleştirmesini, kendi alanında aşamalı hedeflerin dönmesi için sâbit büyükeğitim hedefleri sisteminin oluşturulmasını paylaşan etkili ve tamamlayıcı birilişki ile bağlantılı olduğu sonucuna varılmıştır. Bu sonuç, İslâm eğitimininhedeflerinin insana bakışı üzerinde şerî’ata ait amaçsal tamamlayıcı birdüşünme ile elde edilmiştir. Araştırmanın varmış olduğu sonuca bağlı diğer birsonuç da, İslâm eğitiminin hedeflerinin, bir yönden aile eğitiminde, diğeryönden öğretim programlarını şekillendirmede doğrudan bir etkiye sâhipolmasıdır.