Yerel Demokrasi: Katılım Mekanizmalarının Yerel Yönetişim Yaklaşımı Açısından İncelenmesi - Serpil Yıldırım (Mukaddime)

(untitled)
Demokrasi bugün siyasal hayatımızın merkezini oluşturan önemli bir kavramdır. Demokrasinin önemli bir parçası olan yerel demokrasinin uygulanması açısından, katılımcı demokrasi kavramı ise hayati bir öneme sahiptir. Bu noktada gerek ulusalda gerekse yerelde birtakım demokratik katılım yöntemleri kullanılarak halkın demokratik süreçlere daha etkin bir şekilde katılması teşvik edilmektedir. Zira demokratik ve eşitlikçi bir yönetim ancak katılım mekanizmalarının etkin kullanımıyla mümkündür. Dolayısıyla, katılımcı yönetim uygulamaları, iktidarın karar alma süreçlerinde, bu yetkisini halkla paylaşması anlamına gelmektedir. Öte yandan bu yetkinin paylaşımı demokrasi uygulamalarının sürdürülebilirliği açısından da önem taşımaktadır. Bununla birlikte bu eşitlikçi ve katılımcı yaklaşım, karar alma ve uygulama süreçlerinde toplumun da sorumluluk üstlenmesini sağlayarak belirlenen kamu politikalarının daha iyi yürütülmesine de imkân tanımaktadır. Benzer şekilde bu katılımcı mekanizmalar yönetim süreçleri içerisinde aktif olarak görev üstlenen toplumun yönetimi denetleyebilmesine, daha şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışının geliştirilmesine de katkıda bulunmaktadır. Bu kapsamda, belirlenen bu amaçlara ulaşmaya yönelik olarak kullanılan bu mekanizmalar arasında günümüzde yönetişim yaklaşımı en etkili katılım yöntemi olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada da yerel demokrasinin gelişiminde önemli bir rol oynayan yönetişim yaklaşımı temel katılım süreçleri açısından incelenmiştir. Çalışmada yerel demokrasi ve bu bağlamda katılımcı demokrasinin çeşitli boyutları incelenerek yönetişim yaklaşımıyla yerel demokrasinin nasıl daha etkin bir hale getirilebileceği araştırılmıştır. Çalışmada, demokratik bir yönetimin öncelikle demokratik bir siyasetten geçtiği değerlendirilmiş olup yerel siyasetin önemli kurumlarından olan yerel yönetimlerin de uygulayacakları katılım mekanizmalarıyla yerel demokrasinin ve yerel yönetişimin gelişimine katkıda bulunacakları sonucuna ulaşılmıştır.