رابطه چسبندگی پوشش و بعد فرکتالی سطح - سجاد قدرتی; محسن محسنی بزرگی; سعیده گرجی کندی (مطالعات در دنیای رنگ)
بررسی عوامل موثر بر چسبندگی دو سطح به هم دارای اهمیت ویژه بخصوص در علم پوشش سطوح است. بطور کلی عامل نگهداشتن دو سطح در کنار هم که باعث چسبندگی آنها می‌شود نیروهای اتمی و مولکولی در ناحیه سطحی می‌باشد. از آنجایی که در تمام سطوحی که بطور تجربی با آنها بر خورد می‌شود میزانی از ناهمواری وجود دارد، مساحت ظاهری هندسی آنها با مساحت واقعی جایی که نیروهای سطحی در آنجا عمل می‌کنند آنها متفاوت است و میزان ناهمواری و پیچیدگی آن تعیین کننده اختلاف این دو مقدار می‌باشد. تعیین مقدار مساحت واقعی یک سطح ناهموار با طرح‌های پیچیده، فرایندی بسیار مشکل است که با بهره گیری از هندسه فرکتالی و مفهوم بعد فرکتال تا حد قابل توجهی ممکن شده است. از این روی در این مقاله پس از معرفی کوتاه توابع ترمودینامیکی سطح و تاثیر ناهمواری سطح بر آنها به معرفی فرکتال‌ها و بعد فرکتال پرداخته شده است و رابطه ضریب ناهمواری سطح در سطوح فرکتالی بررسی شده است. در نهایت روش‌های مستقیم و غیر مستقیم موجود برای اندازه گیری بعد فرکتال سطوح از منابع مختلف مورد بررسی قرارگرفته است.