Etlik Piliç Rasyonlarına Enzim, Büyütme Faktörü, Probiyotik ve Organik Asit ilavesinin Besi Performansı ve Bağırsak Mikroflorasına Etkileri - Necmettin Ceylan (Journal of Agricultural Sciences)
Bu araştırma, büyütme faktörü antibiyotik, probiyotik ve organik asitler karışımının her birinin enzimll ve enzımsiz olarak etlik piliçlerde performans ve bağırsak mikroflorasına etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür Araştırmada günlük yaştaki 240 adet Ross 308 hattı etlik civciv kullanılmıştır. Araştırmada mısır-soya ağırlıklı etlik piliç rasyonlarına 3 farklı katkı maddesi (katkısız kontrol, % 0.1 büyütme faktörü. %0.25 probiyotik ve %0.3 organik asil) ve 2 farklı düzeyde enzim (%0.0 ve 0.1) katılmasıyla oluşturulan 8 farklı rasyon 4x2 faktöriyel düzende denenmiştir Gerek besleme dönemleri itibariyle ve gerekse tüm deneme boyunca canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, ölüm oranı, karkas randımanı ve incebağırsak viskozitesi muamelelerden önemli düzeyde etkilenmemiştir. Bahsedilen performans kriterlerinde ınteraksiyon da önemli bulunmamıştır. 0-6 hafta yem değerlendirme sayıları ise gruplara göre farklılık göstermemekle birlikte, enzim ilavesinin etkisi önemli bulunmuş (P<0.05) ve enzimsiz ve enzim katkılı gruplar için sırasıyla 1.898 ve 1 845 olarak hesaplanmıştır. Denemenin sonunda piliçlerden alınan incebağırsak örneklerinde tespit edilen aerobik bakteri, maya ve koliform bakteri sayıları bakımından gruplar arasındaki farklılıkların önemli olduğu (P<0.01) yemlerine organik asit ve organik asil+enzim ilave edilen piliçlerin bağırsaklarında her 3 mikroorganizma sayısının diğer gruplara göre önemli düzeyde daha düşük olduğu tespit edilmiştir (P<0 01) Mikroorganizma sayılarında katkı maddesi x enzim interaksiyonu da önemli olmuştur (P<0 01). Etlik piliç yemlerine enzim ilavesinin performansı organik asit ve organik asit+enzım ilavesinin ise bağırsak mikroorganizma gelişimini olumlu yönde etkilediği, diğer katkıların kontrole göre önemli bir avantaj sağlamadığı sonucuna varılmıştır.