PORTER MODELİNDEN GELİŞTİRİLEN YENİ BİR MODEL IŞIĞINDA SEKTÖREL KÜMELENME ANALİZİ - SECTORAL CLUSTERING ANALYSIS BASED ON THE PORTER MODEL: A STUDY IN THE BATI AKDENİZ REGION - Ahmet Sarıtaş; Mustafa Zihni Tunca (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Küreselleşme ve ekonomik değişimsüreci, ulusal ekonomiler kadar yerel ekonomiler için de önemli bir dönümnoktasıdır. Günümüzde, aynı tür ürün veya hizmetler sunan çeşitli sektör vebölgelerde işbirliğine dayanan oluşumlar görülmektedir. Kümeleme olarak datanımlanan bu işbirliği yapıları, maliyet avantajı yaratma ve dolayısı ilerekabet edebilirliğin yükselmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Çalışmanınamacı, rekabet edebilirlik ile kümelenme kavramının ilişkilerini ve kümelerioluşturan değer zincirlerinin birbiriyle bağlantılarını ortaya koymak vearaştırmaktır. Bu çalışma, derlenen verilerin analizinde kullanılan ve Portermodeline dayalı olarak geliştirilen yeni bir modelin tanımlanmasını veuygulamasını içermektedir. Çalışmada, kümelenme özellikleri gösteren bölge veyasektör belirlenmekte ve işbirliği içindeki kuruluşlar belli kriterlere göreistatistiksel olarak değerlendirilmekte ve nihayetinde, bulgularyorumlanmaktadır.