Polskie czasopisma humanistyczne i teologiczne w bazie Scopus: w kierunku umiędzynarodowienia - Aneta Drabek (Biblioteka)
Ukazanie się w 2019 roku Wykazu czasopism punktowanych wywołało w środowisku polskich humanistów sporo komentarzy wskazujących na niedocenienie wielu polskich czasopism naukowych. W Polsce wydaje się ponad 3,5 tys. czasopism naukowych, z czego tylko kilkaset zostało uwzględnionych w tym wykazie. Naukowcy wyrażali obawy co do możliwości poszerzenia listy i wskazywali, że międzynarodowe bazy danych Web of Science oraz Scopus nie będą zainteresowane polskimi czasopismami humanistycznymi publikującymi przede wszystkim w języku polskim. Pomimo kontrowersji wiele redakcji podjęło trud wprowadzenia czasopism do tych baz. Celem artykułu jest analiza polskich czasopism humanistycznych i teologicznych indeksowanych w bazie Scopus oraz sprawdzenie, jak obecnie – w 2023 roku – wygląda ich umiędzynarodowienie mierzone kryterium rejestracji w tej bazie. W latach 2017–2023 do bazy włączono 98 polskich czasopism humanistycznych i teologicznych Na podstawie danych z bazy Scopus oraz Arianta przygotowano wykaz 187 czasopism aktualnie rejestrowanych bazie Scopus, które przeanalizowano pod kątem dyscyplin, modelu publikacji oraz typu instytucji wydawcy. W drugiej części zbadane zostały artykuły opublikowane w tych czasopismach, przede wszystkim pod kątem języka publikacji, a także afiliacji (kraj i instytucja) autorów. Całość kończą rekomendacje dla redakcji czasopism.