Ivan Meštrović – utamničenik Ante Pavelića i antikomunist - Ivana Grabić (Crkva u Svijetu)
U članku autorica istražuje složenu dinamiku odnosa između kipara Ivana Meštrovića i vođe Nezavisne Države Hrvatske (NDH) Ante Pavelića te Meštrovićeve antikomunističke stavove. U prvom dijelu članka autorica prikazuje život i djelovanje Ivana Meštrovića tijekom i nakon Drugoga svjetskog rata, u vrijeme Ante Pavelića i Josipa Broza Tita. U prikazu umjetnikovih najdubljih misli i osjećaja u odnosu na politička i društvena pitanja, ali i njegove zabrinutosti za obitelj i prijatelje koristi se korespondencijom s mons. Svetozarom Rittigom i dr. Ivom Tartagliom. Naglašava i zauzimanje kardinala Alojzija Stepinca u Meštrovićevu oslobađanju od ustaške vlasti, ali i Meštrovićevu aktivnost u zalaganju za oslobađanje Alojzija Stepinca iz zatvora na koji ga je osudila komunistička vlast. U drugom dijelu članka autorica analizom povijesnog konteksta i političkih previranja otkriva kako su Meštrovićevi stavovi i politička uvjerenja oblikovali njegovu sudbinu u turbulentnom razdoblju jugoslavenske povijesti XX. stoljeća.