La Junta de Protecció de la Infància de Barcelona : la primera etapa (1908-1909) = The Childhood Protection Council in Barcelona : Its first Stage (1908-1909) - Félix Francisco Santolaria i Sierra (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació)
L'article presenta la constitució de la Junta Provincial de Protecció de Barcelona i la tasca que va desenvolupar fins a finals de 1909, quan es va dissoldre. Aporta les dades del primer pla d'acció que es va dur a terme a la capital catalana per combatre la marginació i la desviació social de la infància, i n'assenyala els elements més característics i les dificultats que hi va haver per aplicar-lo. L'estudi està basat en fonts documentals primàries, procedents dels arxius privats d'alguns dels protagonistes principals de la història que es narra.