Mama naga. Nagie ciało matki we współczesnych sztukach wizualnych - Andrzej Pitrus (Kwartalnik Filmowy)
Artykuł Andrzeja Pitrusa jest poświęcony obecności marginalizowanego motywu – aktów matek artystów i artystek. Trop ten pojawia się w sztuce wizualnej nieczęsto, stanowiąc jedno z jej ostatnich tabu. Omówione w tekście prace mierzą się z nim na różne sposoby. Twórcy analizowanych dzieł eksplorują rożne sfery – dla jednych nagość ciała matki jest pretekstem do badania relacji między pokoleniami, dla innych pozwala zmierzyć się z kliszami popkultury, jeszcze inni wkraczają w sferę seksualności. Andrzej Pitrus sięga po przykłady z szeroko rozumianej sfery sztuk wizualnych: filmu, fotografii, video artu i instalacji.