Diasporada Sünni ve Şii Kimliklerin Silikleştiği Mezheplerüstü Yaklaşıma Bir Örnek Olarak Amerikan “Make Space” Topluluğu - Halide Rumeysa Küçüköner (Turkish Journal of Shiite Studies)
Amerika’da İslam’ın tarihi 17. yüzyılda Afrika’dan köle olarak getirilen Müslümanlarla başlamıştır. Müslümanlar geldikleri bu yeni ülkenin çok dilli, çok kültürlü “çoğulcu” yapısının etkisiyle temelde Sünni-Şii ayrışmasına dayanan yerel tartışmalarını bu coğrafyaya getirmek konusunda istekli olmamışlardır. Bunun yerine “Müslüman” çatı kavramı altında kendi aidiyetlerini pekiştirmeyi tercih etmişlerdir. Hem kendi yerel kültürlerini korumak hem de Amerikalı olmak arasında tek bir aidiyeti ifade eden “Muslim American” kimliğini geliştirmişlerdir. Ancak bu kimlik 11 Eylül saldırıları gibi nedenlerle süreç içerisinde negatif bir içeriğe sahip olmuştur. Bu durum da Müslümanları, topluma entegre oldukları yönlerini, “Amerikalı”lıklarını ön plana çıkarmak zorunda bırakmıştır. Müslümanlıklarını vurgulayan “Muslim American” kavramından “American Muslim” kavramına geçiş yaşanmaya başlamıştır. Bu geçişle birlikte hem Batılı hem de İslami perspektifle yetişmiş genç Amerikalı Müslüman topluluklar oluşturulması amaçlanmıştır. Amerika Virginia merkezli Make Space de böyle bir idealin sonucu ortaya çıkmıştır. Make Space, Amerika’nın “özgürlük” ortamında yetişen genç Müslümanların, kendi mezhepsel, kültürel ve kimliksel farklılıklarıyla gelebildikleri mezhepler üstü bir alan düşüncesiyle kurulmuş bir topluluktur. Amerika’nın “çoğulcu” kimliğinin bir Müslüman topluluğa yansımış halidir. Bu çoğulcu yapı Make Space’nin mezhebi taassuplara dayanmayan, dışlayıcı olmayan kapsayıcı bir din söylemini benimsemesine ve “ılımlı İslamcı” bir kimliğe sahip olmasına zemin hazırlamıştır. Make Space’i çoğunluğu oluşturan diğer Müslüman topluluklardan farklılaştıran hatta kimliğini kazandıran yönleri ise Amerikan hayatının doğal parçası olan faaliyetleri kendi müfredatında temel esas olarak uygulamasından kaynaklanmıştır. Bu makalede de “American Muslim” bir topluluk örneği olan Make Space isimli bu topluluk incelenmektedir.