Kate Chopin’in Kısa Öykülerinde Yeni Bir “Ben”in ve “Kimlik”in Doğuşu - Sema Zafer Sümer (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
19. yüzyılın sonuna doğru Amerika’da sosyal eşitsizlik ve ekonomik zorlukların etkisinde kalan yazılar gündeme taşınır. Bu eserler sosyal protestolar içerir. Irk ayrımıve cinsler arasıeşitsizlikler Kate Chopin gibi Güneyli yazarların eserlerinde ele alınmıştır. “Uyanış” adlıromanıile ünlenen Amerikalıyazar Kate Chopin yazdığıöyküler ve gerçekliği savunan denemelerle gerçekçi yazının savaşımınısürdürmüş; bütün kadınların cinsel özgürlüğü ve hayatıvardır diyerek yaşadığıdönemde feminizmin edebiyattaki en önemli temsilcilerinden biri olmuştur. Kendi özgün biçemini geliştiren Chopin öykülerinde ataerkil toplumun kadına biçtiği rolü yadsımış, öznelliklerine sahip olamamışve seslerini duyuramamışkadınların egemen kültür tarafından dışlanışlarınıve nasıl temsil edildiklerini simgeleyen kadın tipleri yaratmıştır. Gerçek doğasınıtanımaya çıkan bu kadın karakterler “ben kimim?” sorusunu soran ve bağımsızlığınıkazanma sürecinde geleneksel rollerinden sıyrılarak benliğin romantik ve idealist yönü ile duyumsal tatların tümüne düşkün hedonist ve gerçekçi yönünü yansıtırlar. Bu çalışmanın amacıbaskılananın karşıkoyduğu bu öykülerde egemen kültürle çeşitli sorunlarıolan kadın kahramanların benlik arayışlarıve üstlendikleri geleneksel rollerden sıyrılma mücadelelerini vurgulamaktır.