Rozwój infrastruktury wodociągowej i kanalizacyjnej w subregionie krośnieńskim od 2003 do 2013 roku - Ryczek Marek; Petryk Piotr; Petryk Agnieszka (Acta Scientiarum Polonorum. Formatio Circumiectus)
W niniejszym artykule przeprowadzono analizę rozwoju infrastruktury wodociągowo-kanalizacyjnej w latach 2003–2013 w subregionie krośnieńskim o niskim wskaźniku urbanizacji. Analizie poddano następujące parametry: długość sieci wodociągowej i kanalizacyjnej, ilość doprowadzanej wody i odprowadzanych ścieków oraz liczbę użytkowników obu sieci. Przeprowadzona analiza wykazała znaczny wzrost długości sieci kanalizacyjnej i ilości jej użytkowników. w przypadku sieci wodociągowej jej wzrost nie był istotny statystycznie. w skali analizowanego okresu nastąpił znaczny spadek ilości wody zużywanej w gospodarstwach domowych. Rozpatrywany subregion jest aktywnym beneficjentem środków unijnych i krajowych, co ujawniła analiza przyrostu długości sieci kanalizacyjnej. Dotychczasowe działania poszczególnych samorządów, stanowią właściwy kierunek działań na rzecz zrównoważenia infrastruktury wodociągowo-kanalizacyjnej w nowym horyzoncie finansowania w latach 2014–2020.