Türkiye’de Faaliyet Gösteren Katılım Bankalarının Performans Analizi - Numan Yıldız (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Faizsiz bankacılık sistemi günümüzde bankacılık sistemi içerisinde İslami bankacılık olarak adlandırılmaktadır. Türkiye’de ise özel finans kurumları olarak kurulan faizsiz bankacılık modeli ilerleyen yıllarda Katılım bankaları olarak isim değişikliği yaşamış ve faaliyetlerine devam etmişlerdir. İslami bankaların en büyük görevi dini inançlarından dolayı yastık altında tutulan fonların ekonomiye kazandırılarak ekonomik büyüme ve kalkınmaya katkıda bulunmasına katkı sağlamaktır.Bu çalışma ile İslami banka modelinin tanımı, çalışma prensipleri, amaçları ve tarihsel gelişmeleri hakkında bilgi verilerek, Türkiye’de faaliyet gösteren özel ve kamu katılım bankalarının 2015-2021 dönemlerine ait performansları CAMELS analiz yöntemiyle karşılaştırılmaktadır. Çalışmada kullanılan veriler, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ve katılım bankalarına ait finansal raporlardan alınmıştır. Bu çalışmada katılım bankaları kendi aralarında CAMELS analiz yöntemi ile karşılaştırılarak analiz sonuçları ve başarıları hakkında bilgi verilmektedir.