МОДЕЛЮВАННЯ ПАРТНЕРСЬКИХ ВЗАЄМОВІДНОСИН НА РИНКУ ТОВАРІВ: ВИШЕГРАДСЬКА ЧЕТВІРКА - Наталія Дзюбановська (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена комплексному аналізу зовнішньоторговельних партнерських зв’язків країн Вишеградської четвірки в межах групи за період 2004–2023 рр. У дослідженні здійснено аналіз динаміки часток експорту та імпорту, структури торговельних балансів, а також рівеня взаємозалежності країн Вишеградської групи у межах їх економічного простору. Використано методи кореляційного та регресійного аналізів для моделювання взаємозв’язків між обсягами торгівлі та частками партнерів у внутрішньогруповій торгівлі. Результати дослідження дозволяють оцінити диверсифікацію торгівлі та її вплив на зовнішньоторговельне партнерство країн Вишеградської четвірки, що є основою для розробки ефективних економічних стратегій. Особлива увага приділена ідентифікації факторів, які впливають на торговельні операції, та рекомендаціям щодо покращення економічного партнерства всередині групи.