Методика визначення варіанту реагування органами військового управління регіонального управління на зміну обстановки на державному кордоні в залежності від прогнозованого рівня її складності - Курніков В.В. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Матеріал статті є продовженням попередніх публікацій автора, в яких було обрано сукупність чин-ників (елементів обстановки), що визначатимуть рівень складності обстановки на ділянці державного кордону регіонального управління в умовах загострення воєнно-політичної обстановки, проведено їх ранжу-вання та параметризацію. У статті удосконалено методику визначення варіанту реагування органами військового управління регіонального управління на зміну обстановки на державному кордоні в залежності від прогнозованого рівня її складності. Для цього було обрано лінійну модель Брауна, яка дає можливість отримувати оцінки, що характеризують не середній рівень процесу, а тенденцію, яка склалася на момент останнього спостереження. Це дозволяє відображати розвиток процесу, який не має сталих тенденцій. Обрана модель є адаптивною і швидко пристосовує свої параметри до змін у часових рядах. Отриманий результат дозволяє проводити оцінювання складності обстановки на державному кордоні, робити прогно-зні висновки щодо динаміки її розвитку в умовах загострення воєнно-політичної обстановки та приймати відповідні управлінські рішення на здійснення (корегування) оперативно-службової діяльності з метою аде-кватного впливу на загрози, що виникли на державному кордоні.