Сучасні підходи до вирішення проблеми оптимального завантаження повітряного судна - Сагун Є.C. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Стаття присвячена дослідженню сучасних підходів до вирішення проблеми оптимального заванта-ження повітряного судна, заснованих на методах математичного аналізу та моделювання, евристики, лі-нійного та динамічного програмування. Для детального дослідження та аналізу поняття центру тяжіння вантажу вантажний відсік повітряного судна представлено у вигляді прямокутника. Прямокутна модель вантажного відсіку дає змогу оптимізувати розміщення комерційного вантажу відносно центру тяжіння та знайти найбільш сприятливе його положення. За результатами дослідження визначено, що сучасні ме-тоди оптимізації завантаження повітряного судна не враховують часові обмеження. Було визначено ці-льову функцію з ваговими, часовими та вартісними обмеженнями процесу завантаження для реалізації комплексного підходу до вирішення проблеми оптимізації завантаження повітряного судна.