Kitap Tanıtımı: Siyer Atlası - Şehba Yazıcı (Siyer Araştırmaları Dergisi)

(untitled)
Bilginin benimsenmesini, kavranmasını ve hatırlanmasını kolaylaştıran görsel destek, siyer alanı için güçlü bir mekân tasviri ile mümkün olmaktadır. Orijinal adı el-Atlasu't-Tarih li Siyreti'r-Rasul olan Siyer Atlası, siyer coğrafyası üzerinde zamanın panoramik bir akışını okuyucuya sunmaktadır. Kitap, mekân tasvirinin okuyucunun zihninde oluşturduğu zemin üzerine siyer anlatımı gerçekleştirmek amacıyla kaleme alınmış ve bu hedefe göre tasarlanmış bir siyer kitabıdır. Eserde anlaşılır bir üslup benimsenmekle beraber kitabın hadiseleri sebep ve sonuç bağlamında ele alan bir kitaptan farklı bir üsluba sahip olduğu görülmektedir. Yorumlamanın sınırlı tutulduğu kitap bilgilendirme amacı güttüğünden bilgiler olduğu gibi verilmiş ve hikayeleştirilmemiştir. Dolayısıyla okuyucu akıcı bir siyer anlatımı beklentisine girmemelidir. Anlatım bazen bir sayfalık metinler şeklinde verilerek arkasından harita ve görseller takip etmekte bazen de tamamen tablolar ve haritalar üzerine konumlandırılan bilgilerle yapılmaktadır. Müellif, klasik İslam Tarihi kaynaklarından faydalanarak bir metin ortaya koymuş, aynı zamanda muhtelif konularda kabullerini ortaya koymuştur. Metnimizde kitabın tanıtımının yanı sıra müellifin iddiaları bir araya getirilmiştir.