MANTIK BİLİMİNİN TEŞEKKÜLÜ İLE İLİŞKİSİ BAKIMINDAN HERAKLEİTOS'UN 'LOGOS' KELİMESİ - Mustafa Yeşil (Felsefe Dünyası)
Antik Yunan düşüncesinde logos kelimesinin ele alınış biçimindeki farklılıklar mitolojiden felsefi ve mantıksal sürece geçişe dair önemli ipuçları içermektedir. Herakleitos'un logos kelimesini ele alış biçimi kozmik yorumlama ve yalın yorumlama olmak üzere iki farklı bakış açısı ile dikkate alınmaktadır. Görebildiğimiz kadarıyla, Aristoteles'in, kendi öncüllerinden farklı olarak, logos kelimesini önerme, tanım, tanıtlama ve kıyas gibi mantıksal kavramlarla ilişkilendirmesi mantığın hem bir bilim olarak teşekkülüne hem de adlandırılmasına doğrudan katkı sağlamaktadır.