Plasenta Previa ve Gestasyonel Diyabet Tanısı Olan Gebenin Hemşirelik Bakımı: Olgu Sunumu - Gülten Güvenç; Gülşah Kök; Aysun İytemür; Neşe Çam (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Ülkelerin gelişmişliğini gösteren ölçütlerden en önemlisi, o ülkedeki anne-bebek ölüm oranlarıdır. Anne ölüm oranı obstetrik riski temsil etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre; her gün yaklaşık 830 kadın gebelik ve doğumla ilgili önlenebilir nedenlerden dolayı ölmektedir. Gebelik ve doğum sırasındaki komplikasyonlar, gelişmekte olan ülkelerde üreme çağındaki kadınlar arasında ölüm ve sakatlığın önde gelen nedenlerindendir. Gebelikte yüksek riske neden olabilecek faktörler arasında plasental anomaliler ve gestasyonel diyabet yer almaktadır. Plasenta previa 1/200-250 gebelikte bir görülürken; gestasyonel diyabetin Türkiye’deki prevalansı %1,2-4,5’dir. Diyabetik gebeliklerin %90’ı gebelikte oluşan diyabettir. Bu çalışmada; plasenta previa ve gestasyonel diyabet tanıları ile yüksek riskli gebelik kliniğinde yatan bir gebenin hemşirelik bakım sürecinin, bütüncül ve sistematik bir bakım planı ile değerlendirilmesi hedeflenmiştir. İki önemli sağlık riski bulunan gebenin kapsamlı bir hemşirelik bakım gereksiniminin olması bu olgunun önemini vurgulamaktadır.