Utvrđivanje standardne transverzalne maksilarne dimenzije na studijskim modelima korištenjem omjera intermolarne i interkanine širine: pan-indijska studija - Alka Banker; Dolly Patel; Wasundhara Bhad; Sarala Manjappa Laxmikanth; Priyanka Kapoor; Aman Chowdhry; Jayasankar Purushothaman Pillai (Acta Stomatologica Croatica)
Svrha rada: Procjena maksilarne širine klinički je veoma važna u prepoznavanju razvojnih anomalija, ortodontskoj dijagnostici i planiranju terapije, pružanju podataka specifičnih za etničku pripadnost i u forenzici. Ipak, istraživanja maksilarnoga rasta u transverzalnoj dimenziji ograničena su zbog nedostatka standardiziranih dijagnostičkih kriterija i metoda za definiranje normalnosti. Rješavajući te nedostatke, cilj ovog istraživanja bio je uspostaviti standardnu transverzalnu maksilarnu dimenziju korištenjem omjera intermolarne (IMW) i interkanine širine (ICW) određenog na velikome homogenom uzorku dobro poravnatih zubnih lukova klase I Littleovim indeksom nepravilnosti 1 ili 2 diljem Indije. Metode: Provedena je panindijska presječna studija na temelju 1575 modela maksilarnoga luka s normalnom okluzijom da bi se definirala transverzalna dimenzija gornjega luka. Izmjerene su i statistički analizirane linearne dimenzije IMW-a i ICW-a te njihov omjer. Ti su parametri također uspoređeni s obzirom na razlike prema spolu. Rezultati: Rezultati su otkrili prosječan IMW i ICW od 36,87 mm, odnosno 35,44 mm. Srednji omjer IMW-a prema ICW-u bio je 1,04. Diferencijacija prema spolu pokazala je značajno više srednje vrijednosti IMW-a (37,54) i ICW-a (36,10) kod muškaraca u usporedbi s ženama za IMW (35,84) i ICW (34,92)(p = 0,000). Zaključak: U normalnoj i dobro poravnatoj denticiji omjer između IMW-a i ICW-a u transverzalnoj dimenziji iznosi 1,04 : 1. Omogućuje klinički jednostavnu metodu vizualnog prepoznavanja normalnih lukova čak i bez radiografije. Ta se norma može dalje istraživati u različitim etničkim populacijama i analizirati za primjenu u ortodontskoj dijagnostici i planiranju terapije, forenzičkoj odontologiji i antropološkim studijama.