REFERANDUM SÜRECİNİN SOSYAL MEDYA ORTAMINA ETKİSİ: 16 NİSAN 2017 ANAYASA REFERANDUMU ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - Ümit Arklan; Nurullah Zafer Kartal (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Gelişen yeni iletişim teknolojilerinin etkisiyle gündelik yaşam içerisinde kapsadığı alanı hergeçen gün daha da genişleten sosyal medya ortamları, ekonomiden sağlığa, siyasetten sanatabirçok ilgi alanına hitap eder bir durumdadır. İnsanların bu iletişim ortamlarından yararlanmaamaç ve düzeyleri dönemsel olarak farklılıklar göstermektedir. Bir dönem çok popüler olankonular ya da kişiler başka bir zaman diliminde yerlerini yeni konulara ve kişilere terkedebilmektedir. Bu bağlamda, referandum süreçleri de sosyal medya ortamlarının siyasal amaçlakullanım yoğunluğunun hat safhada olduğu zaman aralıkları olarak karşımıza çıkmaktadır.Gündelik yaşam içerisinde formel ve informel ortamlardaki kişiler arası iletişimlerde vekonvansiyonel medyada olduğu gibi sosyal medya mecralarında da referandum ile ilgili mevzulargeniş bir yelpazede gündem konuları haline gelmektedir. Referandum sürecinin sosyal medyaortamına nasıl, ne yönde ve ne düzeyde etki etiğini ortaya koymak bu çalışmanın ana konusunuteşkil etmektedir. Bu minvalde, 16 Nisan 2017 Anayasa Referandumu süreci özelinde ampirikbulgular ortaya koymak amacıyla Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencileri üzerinde bir alanaraştırması gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda ise, sosyal medya ortamının referandumsürecini takip etmek için pek güvenilir bulunmamakla birlikte, yine de tercih edilen bir mecraolduğu, çok fazla olmasa da referandum sürecinden etkilendiği, ülke gündemini yansıttığı, dahaziyade bilgilenmek ve eğlenmek amacıyla kullanıldığı, paylaşımların çarpıtılması ve çeşitliyaptırımlara maruz kalmak başta olmak üzere birtakım çekincelerin duyulduğu yönünde bulgularelde edilmiştir.