Bebeği 0-1 Yaş Döneminde Olan Annelerin Bebek Bakımına İlişkin İnternet Kullanımlarının Değerlendirilmesi - Serdar Ümit Sarıcı; Dilek Yıldız; Berna Eren Fidancı; Serap Yavuz Akça; Dilek Konukbay (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Yenidoğan ve 0-1 yaş dönemi fiziksel, bilişsel ve psikoseksüel açıdan çok fazla değişikliğin meydana geldiği, bu nedenle ebeveynlerin çok farklı bilgi kaynaklarına başvurma ihtiyacı hissettikleri bir dönemdir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet yaygın bir bilgi kaynağı olarak kullanılmaktadır.Amaç: 0-1 yaş döneminde bebeği olan annelerin bebek bakımına ilişkin interneti kullanma durumlarının belirlenmesidir.Yöntem: Tanımlayıcı tipte yapılan araştırmanın örneklemini 0-1 yaş arası sağlıklı bebekleri olan ve gönüllü olarak katılmayı kabul eden 292 anne oluşturmuştur. Veriler araştırmacılar tarafından literatür doğrultusunda oluşturulan anket formu ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 15.0 programı kullanılmış ve p lt;0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlılık değeri kabul edilmiştir. Bulgular: Annelerin %78'i internette bebek bakımı hakkında aradıkları bilgilere ulaşabildiklerini söylemiştir. Annelerin %88,3’ü internet kullandıklarını, çünkü sağlık profesyonellerinin verdiği bilgiden daha fazlasını bilmek istediklerini ifade etmişlerdir. Primipara annelerin, multipara annelere göre, bebek bakımı ve gelişimi ile ilgili tüm konularda internetten daha fazla bilgi edindikleri tespit edilmiş ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p lt;0,05). Sonuç: Bebeklerin takibini yapan hemşirelerin, bebeğin sağlığını etkileyen dinamiklerin farkında olması, annelerin ihtiyacı olan konularda daha fazla bilgi edinmelerini sağlamak amacıyla verdikleri eğitimlerin içeriklerini genişletmesi ve anneleri interneti doğru kullanmaları açısından yönlendirmeleri önemlidir.