AKDENİZ’E KIYISI OLAN ÜLKELERDE KURUMSAL YAPININ TURİZME ETKİLERİNİN ANALİZİ - Selim Koray Demirel; Seyfettin Artan; Pınar Hayaloğlu (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Kurumsal iktisat literatürü, kapsayıcıkurumların ülkede hemen hemen tüm sektörlerde etkinliği arttırarak ekonomikbüyümeyi teşvik ettiğini ileri sürmektedir. Kurumsal yapı, beraberindegetirdiği güven ortamı ve teşvikler sayesinde turizm sektörü üzerinde de etkiliolmaktadır. Bu bağlamda turizmin belirleyicileri üzerine yapılan çalışmalarincelendiğinde, ekonomik ve sosyal faktörler üzerine çok sayıda çalışmayapıldığını ancak turizmin kurumsal belirleyicileri ile ilgili çalışmalarınsınırlı sayıda olduğu dikkati çekmektedir. Bu çalışma, Türkiye’nin dearalarında bulunduğu Akdeniz’e kıyısı olan dokuz ülkede ekonomik ve kurumsalfaktörler ile turizm arasındaki nedensellik ilişkilerini 1995-2015 yıllarınıkapsayan dönemde Konya (2006) panel nedensellik analiz yöntemini kullanarakaraştırmaktadır. Kurumsal yapının göstergesi olarak yolsuzluk ve demokratikhesap verebilirlik değişkenlerinin kullanıldığı çalışmada elde edilen sonuçlar,kurumsal faktörlerden turizme doğru bir nedensellik ilişkisini ortayakoymaktadır.