Ankara'daki Sağlık Sektörü Çalışanlarının Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) Algıları: Kamu-Özel Sektör Örneği - Seyhan Çil Koçyiğit; Betül Atmaca (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi)
Bu çalışmanın amacı; sağlık sektörü hastane çalışanlarının kurumsal sosyal sorumluluk algılarının alt boyutlar itibariyle belirlenmesidir. Bu amaçla Ankara’da bir kamu sektöründe, bir de özel sektörde faaliyette bulunan hastanenin sağlık çalışanları kapsam dahiline alınmıştır. Ayrıca sağlık sektörü hastane çalışanlarının kurumsal sosyal sorumluluk algılarının; cinsiyet, medeni durum, kurum türü, eğitim düzeyi, meslek, çalışma süresi ve maaş açısından anlamlı farklılık gösterip göstermediğinin ortaya konulması da çalışmanın diğer amacıdır. Çalışma sonucunda kamu ve özel sektörde çalışanların kurumsal sosyal sorumluluk algıları orta düzeyde bulunmuş olup, alt boyutlar itibariyle de ekonomik sorumluluk algısı ve gönüllü sorumluluk algısı orta, yasal sorumluluk algısı ve ahlaki sorumluluk algısı yüksek düzeyde tespit edilmiştir. Değişkenler açısından ise genel olarak kurumsal sosyal sorumluluk algısında kurum türü ve medeni durum hariç olmak üzere farklılıklar görülmüştür. Kurum türünde genel olarak sosyal sorumluluk algısı değişmezken alt boyutlardan gönüllü sorumluluk algısının özel sektörde çalışanlar açısından daha yüksek olduğu görülmüştür. Medeni durum değişkeninde; ekonomik sorumluluk ile gönüllü sorumluluk algısının anlamlı düzeyde farklılaştığı, bekarların sorumluluk algısının evlilerden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.