Idea zrównoważonego rozwoju jako idea rozwoju harmonijnego - Roman Tomanek (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Zrównoważony rozwój zarówno sam termin, jak i tak określane działania społeczne występuje w rożnych obszarach związanych z ochroną środowiska. Sam termin przyjmuje rożne znaczenia w zależności od obszarów jego zastosowania. Oprócz dość ścisłych znaczeń, jakie odnajdujemy w nauce, dokumentach państwowych i międzynarodowych oraz gospodarce, w potocznym użyciu jest często modnym hasłem i etykietą. Celem niniejszego artykułu jest analiza terminu i idei zrównoważonego rozwoju oraz jego statusu epistemicznego celem uchwycenia jego istotnego sensu. Pomocne w tej analizie będą dwie kantowskie kategorie: idei regulatywnej oraz praktycznego postulatu. Pozwolą one następnie odwołać się do idei harmonii, przez co idea zrównoważonego rozwoju okaże się ideą rozwoju harmonijnego.