Język narzędziem dyskredytacji wizerunku dziennikarzy stacji TVN w programie telewizji publicznej Jak oni kłamią - Agnieszka Piela (Acta Universitatis Lodziensis. Folia Linguistica)
Podstawowym celem artykułu jest charakterystyka deprecjonujących określeń stosowanych na antenie telewizji publicznej w programie Jak oni kłamią wobec dziennikarzy stacji TVN. Przedmiotem opisu uczyniono peryfrastyczne zestawienia godzące w dobre imię redaktorów magazynów informacyjnych i publicystycznych (m.in. dziennika Fakty, audycji Fakty po Faktach), np. szamani z Wiertniczej, czarodzieje słowa i obrazu z Wiertniczej, funkcjonariusze z Wiertniczej, medialni zagończycy, medialno-polityczne plemię, pożyteczni idioci. W szkicu skoncentrowano się także na pejoratywnych sformułowaniach wymierzonych bezpośrednio w znanych dziennikarzy, np. wódz szamanów (o Piotrze Kraśce), samozwańczy mentor w tematyce LGBT (o Piotrze Jaconiu), główna zaklinaczka rzeczywistości (o Katarzynie Kolendzie-Zaleskiej), służbistka TVN-u (o Monice Olejnik). Omówione w tekście formy językowe rażąco naruszają nie tylko zasady etyki słowa, ale i dziennikarski kodeks obyczajowy.