ETİK LİDERLİK VE ÖRGÜTSEL DEMOKRASİNİN ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞME ÜZERİNDEKİ ETKİSİNDE İŞE ADANMIŞLIĞIN ARACI ROLÜ - Erdoğan Kaygın; Ethem Topçuoğlu (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Liderlerin etik davranışları çalışanlar üzerinde işe ve kişisel yaşama yönelik olumlu etkiler yaratmaktadır. Demokratik sistemlerin günümüzde devlet yönetiminde ve hayatın olağan her alanında kullanılması, örgütlerinde demokratik yapılar inşa etmesi yönündeki baskıları artırmaktadır. Bu bağlamda etik liderlerin örgütsel demokrasi davranışını desteklemesi ve geliştirmesi için çalışması etik bir davranış olarak görülmektedir. Etik liderlik ve örgütsel demokrasinin uygulandığı örgüt yapılarında literatüre uygun olarak işe adanmışlık ve örgütsel özdeşleşmenin artması beklenmektedir. Bu kapsamda, yapılan çalışmanın amacını etik liderlik ve örgütsel demokrasinin örgütsel özdeşleme üzerindeki etkisinde işe adanmışlığın aracı rolünü belirlemektir. Çalışma bir kamu üniversitesinde farklı unvan ve birimlerde bulunan 322 akademik personel ile gerçekleştirilmiştir. 322 akademik personelden elde edilen veriler SPSS ve AMOS programı ile analiz edilerek sonuçlara ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda etik liderlik ile örgütsel özdeşleşme arasında işe adanmışlığın kısmi aracı etkisi olduğu, örgütsel demokrasi ile örgütsel özdeşleşme arasında işe adanmışlığın kısmi aracı etkisi olduğu belirlenmiştir. Etik liderlik ve örgütsel demokrasinin beraber bulunduğu ortamlarda ise tam aracılık etkisinin bulunduğu tespit edilmiştir.