BİREYSEL KARİYER PLANLAMA YAPMANIN ÖĞRENCİNİN BAŞARISI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: SBMYO ÖĞRENCİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - THE EFFECT OF MAKING INDIVIDUALISTIC CAREER PLAN ON STUDENT’S SUCCESS: A RESEARCH INTO THE STUDENTS IN VOCATIONAL SCHOOL OF SOCIAL SCIENCES - Kürşat Özdaşlı; Raşit Acar (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Buaraştırma; Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek YüksekOkulu öğrencileri ile 5li Likert ölçeği ile hazırlanmış anket üzerineçalışılmıştır. Bireyselkariyer planlama yapmanın öğrenci başarısı üzerindeki etkisi incelenmiş ve öğrencileringenel not ortalamasına bağlı olarak genel not ortalaması (1) 2.00’ye kadarolanlar (2) 2.00-3.00 arası olanlar ve (3) 3.00-4.00 arası olanlar olmak üzere3 boyutta tasarlanmıştır. Araştırma, Burdur Mehmet Akif Ersoy ÜniversitesiSosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine uygulanmıştır. KariyerPlanlama ölçeğinde boyutlar incelendiğinde Fırsatları tanımlayan ve planoluşturma düzeyi yüksek olan öğrencilerin ders başarısı daha yüksek olduğusöylenebilmektedir. İki bölümden oluşan bu araştırmanın birinci bölümündeKariyer kavramı ve bireysel kariyer planlama ilgili literatür bilgisibulunurken; ikinci bölümde ise; anketten elde edilen veriler ve sonuçlarınanalizi yer almaktadır.Sosyaldeğişimler başta olmak üzere teknolojik, ekonomik alandaki hızlı gelişmelerleberaber değişim bireyler içinde kaçınılmaz bir durum haline gelmiştir. Hergeçen gün gelecek kaygılarının artış göstermesi bireylerin bu kaygılarınıazaltma çabalarını artırmıştır. Gelecek kaygısı bireyleri bireysel kariyerplanlaması yapmaya yöneltmiştir. Kendini tanıyan, kişiliğine göre bir kariyer planlamasıyapan kişilerin daha çok başarılıbireyler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bireysel Kariyer Planlaması yaparakbu yönde kendilerini geliştiren bireyler; yaptıkları işlerde daha başarılıoldukları, kendilerini daha uygunmeslekte iş bulmakta ve iş tatmin düzeyleri de artmaktadır. Ayrıca Bireysel kariyer planlama kişilerin kendi kişisel özelliklerini öğrenme,fırsatları tanıma, hedef belirleme ve kişisel başarı düzeyini arttırmayısağlamaktadır.