Mercimekte Lens culinaris Medik Çimlenme Durgunluğu - Vandettin Çiftçi; Haluk Kulaz (Journal of Agricultural Sciences)
Araşt ı rma 1996 y ı l ı nda Sazak-91, Kay ı -91, Kış l ı k Pul 11, Kış l ı k Yeş il 21, Kış l ı k Kı rm ı z ı 51 ve Yerli K ı rm ı z ı isimleri ile tescil edilmi ş 6 mercimek çeşidiyle yürütülmü ştür. Haziran' ı n 24'ünde hasat edilen tohumlar, 2 Temmuz, 2 Ağ ustos, 2 Eylül, 3 Ekim ve 4 Kas ı m'da olmak üzere 5 farkl ı zamanda ekilerek çimlenme ve sürme de ğerleri saptanm ışt ı r Çimlenme ve sürme de ğerleri çeşit ve ekim tarihlerine göre istatistiki olarak önemli düzeyde farkl ı olmuştur. Genel olarak en son ekimlerden en yüksek de ğerler al ı nm ışt ı r. En düş ük çimienme değerleri ilk ekim tarihinde, hiç çirnlenme göstermeyen Sazak-91 ve Yerli K ı rm ı z ı çeş itlerinde; en yüksek çimlenme h ı z ı ve gücü ise % 100 ile K ış l ı k Kı rmı z ı 51 çeş idinin en son ekim tarihinde belirlenmi ştir. Sürme h ı z ı na ait en düş ük değer ilk ekim tarihinde, hiç ç ı k ış yapmayan Sazak-91, Kay ı -91, Kış l ı k Pul 11 ve Yerli Kı rm ı z ı çeş itlerinde; en yüksek sürme h ı z ı değeri ise % 90.5 ile en son ekim tarihinde Kış l ı k Yeşil 21 çe ş idinde saptanm ışt ı r. Sürme gücünde ise en dü şük değer 2 Temmuz'da ekilen ve hiç ç ı k ış yapmayan Sazak-91 ve Yerli Kı rm ı z ı çeş itlerinde kaydedilirken,. en yüksek değer % 95.3 ile en son ekim tarihinde K ış « Kı rm ı z ı -51 çeşidinde saptanmışt ı r. Ele al ı nan mercimek çe ş itlerinin yeterli miktarda sürme h ı z ve gücüne ula şabilmeleri icin 4-5 ayl ı k bir dirı lenme süresine ihtiyaç duyduklar ı söylenebilir. Buna göre k ış l ı k mercimek ekimlerinde e ğer ayn ı y ı l ı n tol-lumlan tohumluk olarak kullan ı lacaksa tohumluk miktar ı n ı % 10-20 art ı rı lmas ı gerekmektedir.